2016. december 24., szombat

GE-elbocsátás, és ami mögötte lehet

A Karácsony nem mindenkinek hoz felhőtlen időtöltést. Így azoknak sem, akik felmondólevelet kaptak az ünnepek felvezetésekor. Márpedig van ilyen. Ahogy a Zalai Hírlap szerint a kanizsai GE-dolgozók egy részének is ez jutott decemberben. S ezen az sem változtat, hogy a GE gazdasági, üzleti tervei szerint ez rendben van. S ezen az sem fog változtatni, ha a napi politika majd agyonhallgatja, vagy éppen túldimenzionálja a GE piaci ténykedését.

Mert mindkettőre van esély. Az agyonhallgatás oka az lehet esetleg, hogy nem illik be abba a vezéri jelenképbe, ami alapján mindenki minket irigyel. Mármint úgy globálisan. Nem mindenkit az országban, hanem az országot általában. Holott a hazánkból folyamatosan kitelepülő ezrek a lábukkal szavaznak a hatalom ilyen állításának az ellenkezőjéről. Nem véletlen azonban, hogy a kitelepülési leltár sem olyan adat, amit a miniszterelnök szájából túl sokat hallhatnánk. Ugyanakkor az, amikor egy multi gyárat telepít Magyarországra, akkor országos propaganda indul a kormány ténykedésének fényezésére. A multi akár részleges kitelepülése ebből a szempontból sem olyan hír, ami konform lenne a kormány propagandájával. Noha azért hallhattunk már kirohanásokat a multik ellen. Úgy általában.

Ebből a szempontból akár túl is dimenzionálható a GE, vagy bármelyik másik multinacionális cég által „elkövetett” létszámleépítés, illetve üzleti átalakulás. Holott az egyik a másik következményeként akár a normális üzleti viselkedés részének is tekinthető. Ahogy normális lenne ugyanez bármely másik vállalkozás esetében is. A kevésbé normális inkább az, hogy egy vidéki összeszerelő-üzem léte, illetve nemléte akár egy teljes térséget befolyásolni képes. Abból a szempontból, hogy nincsenek alternatívák. Még a segédmunkák terén sem. Mert a jelen gazdasági környezet gyakorlatilag a közrabszolgaság unortodox workfare-programját kínálja egyetlen alternatívaként. S ezzel a kormány láthatóan teljesen elégedett. Nem véletlenül. Orbán Viktor előszeretettel házal ugyanis az occó magyar munkaerővel. Márpedig a hazai munkaerő ára azonnal drasztikusan emelkedne esetleg, ha az átlagos képzettsége magasabb lenne, illetve nem a közmunka lenne számos régióban az egyetlen alternatívája a szalag melletti robotnak. Így annak ellenére, hogy időnként kimaxolják a multik elleni kommunikációs, a hatalomnak nem igazán érdeke változtatni a jelenlegi struktúrákon.

A lokális Döbrögik számára ugyanis az említett tömeges kiszolgáltatottság biztosítja a hatalmat. Márpedig a hatalomnak régen lefeküdt, kontraszelektált helyi vezetés léte létkérdéssé válhat akkor, ha elébe kell menni egy hatalmat leváltani képes mozgalomnak. Ahogy az a kölcsönös bizalmatlanság is létkérdés, ami a kenyérrel is korrumpálható provokátorok lehetséges létét veti fel. Atomizálva, elszigetelve a helyi közösségeket. Így az említett kanizsai hírnek nem is az a lényeges része talán, hogy egy gazdasági szereplő a piacnak megfelelően bővíti, vagy zsugorítja a termelési potenciált. Két másik pont valószínűleg sokkal lényegesebb. Az egyik az, hogy a GE végkielégítéssel, a pillanatnyi túlélés lehetőségével bocsátotta el az embereket. Ellentétben azzal, hogy az állami közrabszolgákkal úgy sakkoznak, mint gyaloggal a csatornatisztítás harcmezején. A másik pont pedig az, hogy az említett elbocsátások megrengethetik a helyi önkormányzatokat. Jelezve az említett alternatív foglalkoztatási lehetőségek szinte teljes hiányát.

Márpedig egy jól működő piacgazdaság, egy robogó gazdaság általában aligha ezt tudná csak felmutatni. Az, hogy a vidék Magyarországa ma néhány nagy cég piaci ténykedésétől függ, és nincs meg az a vállalkozási spektrum, amely alkalmas lenne a pufferelésre világosan jelzi a kormánypropaganda hamisságát. Arról, hogy milyen baromi módon száguldunk. Hacsak nem a zuhanást tekintjük száguldásnak.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése