2017. május 12., péntek

Kis gagyik a nagy vonulások mentén

A jobboldalon is megindult a választási pezsgés. Kicsit habos, és szellemiségében talán kicsit vérhabos is. De a tüdőlövés még hátra van. Egyelőre inkább az erőltetett menetelés látszik újabb sebességre váltani. Legutóbb az ATV közölt egy leltárt erről a körről. Annak kapcsán, hogy az egyik aktívkodó társaság politikai szárny létrehozását jelentette be.

De „Tyirityán Zsolt azt mondta az atv.hu-nak, hogy sem a Betyársereg politikai szárnyának létrehozásából, sem a közéleti témákra reagáló nyilatkozataikból nem következik, hogy párttá alakulnak”. Amihez hozzá tehetnénk azt is, hogy „egyelőre”. Ámbátor az is lehet, hogy tényleg felesleges. Elvégre ismer a történelem olyan „Torna és Sportrészleget” is, amelynek szintén nem kellett párttá alakulnia. Lévén, hogy maguk voltak egy párt fegyveresei. A mai betyárokról meg érdemes tudni, hogy elég közvetlen, mondhatni családi kapcsolataik is vannak a Jobbikkal. Mármint egyes tagjaiknak a Jobbik egyes tagjaival. Ami önmagában természetesen akár semmit sem kell, hogy jelentsen. Azonban a középre törekvő Jobbik esetében akár a korábbi feltételezésnek is új hangsúlyt adhat. Annak, amelyet egy éve is meg lehetett úgy fogalmazni, hogy tulajdonképpen egy Jobbik-Jobbik koalíció látszik körvonalazódni.

Nem csak annyiban, hogy Orbán Viktor nem egy megnyilatkozását, előrevetítve egy Jobbik-Fidesz koalíció képét, a Jobbik színeiben is értelmezni lehetne. Hanem annyiban is, hogy a Jobbik szép lassan külön szervezetekbe szervezte, és láthatóan szervezi azokat, akik a néppárti képzavar kialakításában kínosak lennének a saját soraikban. Egyfajta bármikor mozdítható szövetségesként, ha úgy adódik. Amiről persze eszünkbe juthat más szervezet is, amely akkor szerette volna mozdíthatónak tudni a kádereit, amikor majd a vezérség mozdulást vezényel. Arccal a polgári körök felé. S ebből a szempontból mindegy, hogy polgári köröknek, mozgalmaknak, vagy akármi másnak hívják az egyes mozgósítási rétegeket. Ahogy az utcán grasszáló, politikailag így-úgy támogatott is mindegy, hogy gárdának, seregnek, vagy munkásőrségnek hívják. A zavarosban halászó félelemkufárság a dolguk. Valamint annak elősegítése, hogy másoknak kikaparják a gesztenyét. Legyenek azok akár a saját vezetőik is. Akkor is, ha az alacsonyabb beosztású decibelhuszárokat majd kifizetik egy két látszathatalmi kápó-beosztással, csóró-pofozási joggal és az ehhez szükséges karszalaggal.

Maga a jelenség korántsem új a történelemben. Az akár mesterségesen keltett zavarosban horgászás sem. A Fidesz esetében öt éve már felismerhető volt az, hogy elindultak ebbe az irányba. Durván három éve pedig már a weimari szakácskönyv fellapozása is látható volt. Az is jól ismert jelenség, amikor a centrális hatalom megerősítésének gesztenyéit a szélsőségesekkel, vagy a tőlük kölcsönvett populista frázisokkal gondolják kikaparni. De ehhez, „árukapcsoltan” azt is tudjuk, hogy a valójában senkinek sem sikerült ezt követően a hatalmát és a függetlenségét is megtartania. Vagy a korábban felkarolt szélsőségesek hajították el nagy ívben, vagy besorakozott a szélsőséges ideológiák mögé. S az is előfordult, amikor a nagy ívű elhajításnál a hatalom képviselőjének a feje és a teste két különböző röppályát írt le. De ez a személyes „eredmény” legyen azok gondja, akik szerint rendben van a szélsőségesek manipulálása. Akár a többségi társadalom ellenében is.

Ahogy most éppen a „civil” szó válik a gyűlöletkeltés jelszavává. Amit egyfajta elszólásnak is tekinthetünk. Amennyiben csak az számít, aki a hatalom egyengondolkodásának szellemi egyenruhájában képes parádézni, az egyedüli vezető egyetemes eszméinek sugaraiban. Mindenki más a senkik masszája. S ennek a képzete jól szolgálja a hatalmi érdekeket. Mert a mesterségesen kialakított „senkik masszájához” képest felemelkedést láthatnak azok a szellemi senkik, akik a csapatban bátrak csoportját alkotják. Lefizetve sokszor a korábban említett látszathatalmi üveggyöngyökkel. Mert a hatalom éppen azért használja őket, mert a fizetség értéktelenségét, embertelenségét sem ismerik fel. Ami cseppet sem csökkenti az ellenzék felelősségét abban, hogy szélsőjobb toborzó féligazságaira évek óta képetlen alternatív válaszokkal előállni. S alig egy évvel a választások előtt még mindig azzal vannak elfoglalva, hogy egymás köldökének a szösztartalmát leltárazgatják.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése