2017. május 17., szerda

Conteo, mint programpótló

Az Index-en az összeesküvés-elméletek közé utalták egyelőre azt, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a jelenlegi miniszterelnök külföldi bankszámláinak létét sugalmazta. Vagy a korábbi létezést. Azzal a körítéssel, hogy az oroszok ezzel tarthatják sakkban Orbán Viktort. Akinek különben a legegyszerűbb az lenne, ha beismerné a számlák létét.

Azon egyszerű okból kifolyólag, mert lassan csak a vakhitű orbanisták tartoznak a Fidesz szavazótáborába. Meg azok talán, akiket maga a rendszer tart fogva, illetve zsarolható állapotba. Az pedig már 2014-ben kiderült, hogy a teljes országgyűlés fel tud többségi képviseltség nélkül állni. Akik nem mentek el szavazni, azok véleményéről ugyanis ez az egyetlen dolog. Habókos víziók licitje azon tanakodni, hogy kire szavaztak volna, ha szavaztak volna. Akkor is, ha a legutóbbi népszavazás példáján láthattuk: a Fidesz vezetését még egy érvénytelen szavazás sem tart vissza semmitől a kommunikációban. Ha a 2014-es választást egyfajta főpróbájának tartjuk, hogy miként lehet a képviseltségi kisebbséget parlamenti kétharmaddá konvertálni, akkor Orbánnak nem igazán kell tartania attól, hogy Gyurcsány bármilyen akciója megrendíti a posztját. Ameddig a hitbizományosai, vazallusai, és az általuk mozgatott gépezet a rendelkezésére áll.

Már csak azért is, mert alapvetően mesteri módon engedték el eddig is néhány információ kezét. Folyamatosan hagyva szivárogni a pletykákat, híreket, részinformációkat arról, hogy Orbánnak vannak-e strómanjai, mennyi pénze van. Illetve nincs. A kormányhoz közeli támogatókat folyamatosan szoktatva a gondolathoz. Hozzácsapva azt, hogy mindenért gyurcsányahibás. Meg Soros. Aki ugyebár pénzember. Így az orbanizsmut vallásként követő tömegeknek egy pillanat alatt beadnák, hogy Orbánnak ugyan nincs bankszámlája, de ami van, azt is Soros nyitotta az ő nevére. Csak azért, hogy lejárassa. Egyben a dokumentumokat egyenesen Gyurcsánynak adva. Aki ugyan azt állítja, hogy orosz kapcsolatok adták át betekintésre. De természetesen nem. Mert Soros. Orbán tehát nyugodtan kiállhatna egy ilyen kontraelmélettel. S a hívek lelkesen nyáladzva, a gondolkodás legkisebb jele nélkül cuppannának rá.

A bankszámlás elmélethez a korábbiaktól függetlenül persze az is hozzá tartozik, hogy az sem újdonság. Akkor, amikor két éve Orbán meglátogatta a saját lábunkon álló leánykáját Svájcban, már esett szó a kérdésről. Akkor Orbán Viktor magyar hangja, Szijjártó Péter közölte a miniszterelnök nevében, hogy nincs, valamint nem is volt svájci bankszámla. Mert Pannónia legbátrabb harcosa ezt a Nemet sem merte saját maga papírra vetni. Ami akár sokat is elárulhat. Arról, hogy Orbánt így nem lehet szembesíteni a maga állította tagadással. Már akkor, ha kiderül: mégis volt, illetve lett számla. Amiről különben a maga tényszerűségében szinte pont annyit tudunk, mint hetekkel ezelőtt. Függetlenül Orbán személyes reakcióitól.

Ugyanakkor Gyurcsány elment gyónni a nemzetbiztonsági bizottság elnökéhez. Molnár Zsolt meghallgatta, felvették a szó szerinti jegyzőkönyvet, majd nem történt semmi. Azon kívül, hogy minősített adatként, a jelek szerint egyébként kevés tényt rögzítve, kell kezelni az elhangzottakat. Annak ellenére, hogy a bizottsági elnök is megerősítette: alapjában véve nem ismeri a bizonyíthatóságuk mértékét. Ami rendben is van. A kínos az lehet, ha kiderül: bizonyítható. A szolgálatok ugyanis korábban azt a véleményt képviselték, hogy Orbán körül minden rendben van. Igaz, csak annyira, hogy „a miniszterelnökkel kapcsolatban semmilyen terhelő adat, információ nem áll rendelkezésre”. Ami nem zárja ki azt sem, hogy Moszkvában rendelkezésre álljanak ilyenek. De azt sem, hogy ott sem legyenek.

Meg azt sem, hogy alapjában vélve a kutyát se érdekeljék a számlák. Orbán Viktor ténykedésével kapcsolatban, egy szűk réteget leszámítva a számlái érdekelnek valószínűleg a legkevésbé is bárkit. Egy legfeljebb pár napos bulvárhír lesz. Ahogy két éve is. Még a választások előestéjén sem fog talán többet érni. Többet érne egy gondosan kidolgozott, és széles körben kommunikálható alternatív kormányprogram. Különösen akkor, ha annak egyes pontjai hiteles személyekből felállítható árnyékkormányhoz köthetők. Az aligha a kormány problémája, ha mindezt az ellenzék pártjai sem együtt, sem külön-külön nem tudják előtárni. Mert ezt sem az orbáni számlatörténetek lebegtetése, sem a „maradjatok otthon pasziánszozni” komolyságú bojkott-blöffök sem pótolják. Mármint akkor, ha nem néhány százaléknyi szavazó megszólítása a cél.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése