2024. május 1., szerda

Magyar Péter innovációja a celofán

Folyamatosan hallom, hogy roppant módon magyarázzák a "Magyar Péter"-jelenséget. Holott, szerintem, elég egyszerű a történet. Magyar Péter láthatta, mert nem titok, hogy Orbán több korábbi szólama termékeny talajra hullt. Ezeket kimazsolázta. Majd átcsomagolta.

Magyar Péter legnagyobb politikai innovációja tehát annak a bemutatása, hogy egy karakán szónok miként tudja celofánba csomagolni azt a kutyagumit, ami Orbán száján is ki szokott volt esni annak idején. A celofánra meg ráragasztott egy irizáló matricát, hogy mindenki, aki leginkább csak egy új vezérre vágyik, azt lássa, amit szeretne.

Az, hogy alapvetően nem a Fidesz támogatottsága csökken, az legfeljebb azt jelzi, hogy az ellenzéki bázis nenm kis része valójában csak másik fenékre, és nem más értékre vágyik. Miközben teljesen megfelel rendpártiság, a vezér-kultusz, és mindazok az idológiai alapvetések, amit löncsiánusok, a dogmatikus konzerv-konzervatívok kínálnak. S ami alapvetően nem több, mint a diktatúrák, a személyi kultuszok ideológiai bázisa.

Magyar Péter kínálata, akár más néven, egy olyan Fidesz, amiről a legmegkülönböztetőbb jegyként annyit tud mondani, hogy nem lopnak. Természetesen ez is valami. Azonban diktatúrákkal általában nem az a baj, hogy mennyit lop a diktátor. Az egy mellékhatás.

A személyi kultusszal, és a rákapcsolt diktatúrával, a diktatúrák korlátozó volta a probléma. Az, hogy lényegileg kiiktatja azt a szélesebb bázison "lejátszható" vezetőváltást, ami minden hordában biztosítja a progressziót. Akkor is, ha a hordát társadalomnak becézzük.

Azpnban a kutyaszar átcsomagolása, bár díszesebb külsőt nyújt, nem progresszió. Miközben az továbbra is büdös.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése