2022. június 20., hétfő

Prokofjev hova álljon?

Tegnap, 2022. 06. 19-én dobták be a hazai köztudatba a hírt, hogy az ukrán parlament betiltotta az orosz zenét. Ahogy például a Telex interpretálta a címben: "Ukrajnában betiltják az orosz zenék nyilvános lejátszását". De igaztalan lenne az adott médium egyedüli kiemelése. Mert rákeresve a neten kiderült, hogy a hazai média számos helyen, és formában, de lényegében hasonló tartalommal adott hírt az uborkaföld szélén állva. Amiért a Telex-et kiemelem az éppen a korrektsége. Amennyiben legalább valami forrást megadott a hírhez. Ami ugyan egy német nyelvű blogbejegyzés, de az is pont ennyivel több, mint ami sok más helyen található.

Ez azért érdemel külön szót, mert annak alapján nem egészen világos, hogy mit is tiltanak be valójában. Az orosz zenét, mint olyat, vagy az orosz előadók zenéjét. Mert a kettő azért nem ugyanaz. Bevallom töredelmesen: nem tudok ukránul. Ugyanakkor az internetes keresésekben azért megtalálható az ukrán kormányzati portál híradása ebben a kérdésben: https://www.kmu.gov.ua/news/mkip-verhovna-rada-progolosuvala-za-zaboronu-rosijskoyi-muziki-ta-knizhok. Az előbbi okokból csak robot-fordításban olvastam. Ennek alapján azonban úgy tűnik, hogy inkább az utóbbiról lehet szó. Elsősorban az orosz művészeket, illetve az orosz nyelvű előadások nyilvános elhangzását szeretnék kitiltani. De még itt is megjelenni látszik az a vonulat, ami egy általános értelmezést is lehetővé tesz.

Holott, ha tényleg az orosz kultúra kerülne fel a palettára, az kínosan kezdene hasonlítani egy korábbi, nem kifejezetten Ukrajna által fémjelzett korszak ténykedésére. Amikor olykor a megbélyegzett kultúra hordozóinak likvidálásával gondolták megtisztani egyes országok, térségek kultúráját az idegen motívumoktól. De a történelmi áthallásoktól most tekintsünk is el. Ha ugyanis feltételezzük, hogy általánosan értelmezik majd a tiltást, akkor vajon előadható lenne-e, mondjuk a "Három narancs szerelmese" című meseopera. Tekintettel arra, hogy a zeneszerője, Szergej Szergejevics Prokofjev, az akkor az Orosz Birodalomhoz tartozó ukrajnai Szoncivkában született, de Moszkvában halt meg.

Egy olyan helyzetben, amikor pont azt emelik ki sokszor, hogy az orosz nemzetiségű, de ukrán állampolgárok együtt halnak a frontokon a többiekkel. Az ukrán vezetés elkezdené keresgélni a ló tulsó oldalát. Amin aztán gondosan, és áldozatokat nem kímélve, leesnek. Sajnos túl sok ártatlan áldozatokkal jár a háború akkor is, ha hülyeségekkel nem gerjesztenek extra hatalmi indulatokat. Szerintem.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése