2017. július 26., szerda

Egy reményteli elszámlázás

Furcsa élményem volt ma. Örültem, hogy félre számláztak egy Spar-üzletben. Tényleg. Nem azért, mert szeretem az árcédulától eltérő számlázást. De az mindenképpen megnyugtatott, hogy talán van még remény. A hazai kiskereskedelem terén. Legalább ott.

Nem is nagy tételről volt szó. Amennyiben öt kifli, és a 215 Ft árkülönbözet talán nem sok. Bár, valószínűleg vannak elegen sajnos az országban, akiknek egyáltalán nem mindegy, hogy egy kifli tizenhat vagy ötvenkilenc forint. Ahogy az említett különbözet is számíthat. De most nem erről gondolnék írni. Inkább arról, hogy számos olyan esetet ismerünk, amikor a pénztáros megmagyarázza: „ez van a gépben”. Ezért mindenki vegye szó nélkül tudomásul. Aki nem, ahhoz készséggel odahívják a biztonsági őrt. Meg különben is: „Kérjük, ne tartsa fel a sort”. Mert széles a palettája annak, ahogy a kereskedelmi egység némelyik dolgozója igyekszik a vásárló tudomására hozni, hogy ő tökéletes. A gépe pedig tévedhetetlen. A vevő meg csak zavaró tényező.

Ehhez képest a mai vásárlásnál kiderült: a pénztáros áruismerete kiváló. A hibát az az árufeltöltő követte el, aki rossz helyre tette azt a bizonyos fajta kiflit. Kicsit meglepődtem, amikor a pénztáros a kollega nevében elnézést kért. A meglepetés pedig csak fokozódott, amikor a kihívott üzletvezető szintén elnézést kért, és szó nélkül megígérte, hogy igyekszik orvosolni a problémát. Nem kioktatott, hogy miért nem ismerem jobban az árukészletet, hanem elkérte a kutyanyelvet, és tíz perc múlva egy jegyzőkönyvvel együtt hozta vissza. Rögzítve a helyzetet. Visszaadva a különbözetet. Majd újra elnézést kért a tévedésért, és amiért ezzel feltartottak.

Tudom-tudom. Ez lenne a normális eljárás minden hasonló helyzetben. Azonban a hazai tapasztalataim alapján mégis a mai esetet éreztem az üdítő kivételnek. Annyira, hogy csak remélni tudom: nem indul belső vizsgálat a vásárlásom helyének beazonosítására, majd ennek nyomán számonkérés az üzletben. Amiért nem hozták a hazai frusztrációs normát.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése