2016. november 26., szombat

Fidel itthagyta a történelmet

Kubáról sok mindenkinek eszébe jut valami. Az idősebbeknek a megbonthatatlan narancshéj, és az ezt hazánkba hozó testvérbarátság. Másoknak a szivar. S igen, akár Fidel Castro is. Aki életének 90. évében meghalt. Valószínűleg elég nagy politikai űrt hagyva maga után.

Még akkor is, ha még időben elkezdte bebiztosítani, hogy a hatalom a testvérére szálljon. Az, hogy ebben az űrben kinek mit fog visszhangzani a múlt, valószínűleg eltérő lesz. De még emlékszem, amikor ifjabb éveimben olyan figyelmeztetéseket olvastam, hogy Kubában nagyobb bajok lesznek, ha Fidel Castro eltávozik. Most, az MTI egyik tudósítása szerint egy szakértő arra figyelmeztet: a népszerűsége nőhet is a halála után. Ami különben érthető. Kubában, a hírek szerint, elég hosszan volt egy viszonylag konszolidált diktatúra. Ráadásul, az amerikai politikának köszönhetően, ez a konszolidáció úgy mehetett végbe, hogy a szocializmus nyugati bástyájaként, és egy szép nagy ellenségképpel a háttérben vezethette az idősebb Castro az országot. Az is tudható, hogy elég sok kubai származású ember él az USA-ban.

Fidel Castro ugyanakkor elég sokáig volt vezetője az országnak ahhoz, hogy sokaknak világos legyen: nem jó üzlet ellenzékben lenni. No meg persze generációk sora nőhetett úgy fel, hogy az apró engedmények, kiváltságok finom rendszerének játékszabályaihoz szocializálódott. Alkalmazkodva, és akár boldognak is élve a saját jelenkorának Kubájában. Márpedig, ha a személyes boldogulás pályája kiszámítható, az emberek akár meg is magyarázzák maguknak, hogy ez miért is jó nekik. Az eljövendő bármilyen változásra pedig ott lesz a kész válasz: „bezzeg Fidel idején”. Ha a személyes sors-változást ráadásul kedvezőtlenebbnek élik meg, mint elsőre látszik, akkor ez a hatás csak fokozódhat. De ezt persze majd megmutatja a jövő. Valószínűleg inkább a távolabbi, mint a közelebbi jövő.

Addig pedig? Mindenki őrizze meg, akármilyen előjellel is tegye, Fidel Castro emlékét. Mert a képzetek szülte előjelek ellenére, már csak hatalmának több évtizede okán is, korszakos politikus volt.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése