2014. április 23., szerda

Kistestvéri adóforintok a nagytesónak

Akinek csak a nyalással kell törődnie
Fotó: Vidékfejlesztési Minisztérium -MTI
/ Pelsóczy Csaba
Az adó megfizetése kétségtelenül jelentős állampolgári kötelezettség. Kivéve a gyevi bírókat, és a gyepi labdakergető-támogatókat. A gyevi bíróknak, mint Illés Zoltánnak nem is kell foglalkoznia a jövedelmével, mert csak. Az adó befizetése helyett azt stadionra „adományozók” meg ugyebár kivételek. Maga Orbán Viktor röhögtette ki magát ezzel a megállapítással legutóbb. De a többieknek azért ez állampolgári kötelezettség.

Már akkor persze, ha nem voks-turisták, mert akkor sem. De a többieknek ugyebár mindenképpen. Úgy nagy vonalakban. Alapját a jövedelem szolgálja. Már akkor, ha ismerni véli valaki a saját jövedelmét, illetve vagyonát. Mert a kormánypárt funkcionáriusai, polgármesterei és vazallusai ez alól fel vannak mentődve. Mások annyira nem, hogy a nemzeti tündérfelelős, Matolcsy György még a napi átutalásokat is látni szeretné. Szinte biztosan azért, mert a negatívba futó lakósági számlákra automatikusan pénzt akar elhelyezni. Mármint a mese szerint. Mert a valóságban aligha. De azért persze lehet ebben hinni. Ahogy a Fidesz demokratikus világképében is, amely ragyogó ívfényként világítja meg Pannóniát. Az árnyékában menetelő rasszizmus, antiszemitizmus, és társai meg hátha nem tűnik fel a rezsicsökkentéstől is vakító fényben. Mert boldogok a vakok, akiknek ott van a felcsúti sonka stadionvilága. A többiek meg álljanak sorba a Blaha Lujza téren. Míg ki nem találják a morzsa-adót.

Az állampolgároknak, akiknek mégis csak adót illik fizetni. Abból virágzik az egészségügy. No nem mindenhol, de a VIP-kórházakban szinte biztosan. S ne legyünk irigyek és önzők. A nép a kiválasztott keveseken keresztül gyakorolja az egészséghez való jogát. Az adófizetési jogot azt nem. Azt alanyi jogon. A kiválasztott kevesek pedig rajtuk keresztül gyakorolják azt. Az utóbbiakat amúgy sem érdekli a jövedelem. A sajátja például. Bár elnézegetném Illés Zoltán orcáját, ha a zöld-ügyekről és ne létezve is látott diplomákról való megemlékezés helyett egyszer zöldségekkel foglalkozna. Mondjuk normában kapálva egy krumpliföldön. Alighanem azonnal hevesen érdeklődni kezdene nem csak vagyoni helyzete, hanem a ceglédi-kannában vizet hozó kisleány érkezési ideje iránt is. Akinek az élete most amúgy sem érdekli. Igaz, ebben sincs egyedül. Ellenkező esetben vagy nem nyilatkozna hülyeségeket, vagy a következő öt percet a lemondó nyilatkozatának megfogalmazásával töltené. Igaz, ebben sem lenne egyedül, ha nem a banántermesztés meghonosítása lehetne a következő iránycél.

Miközben az állampolgár fizesse csak az adókat. Szigorúan ellenőrzötten. Annyira szigorúan, hogy NAV immár adónyomozókkal akarja figyeltetni a Facebook-ot. Bár a hír, illetve Tarjányi Péter rendőrségi szakértő szerint valószínűleg eddig is figyelték. De ez nem biztos. Azért nem biztos, mert az ott megjelenő rasszistán uszító profilok, vagy nyilas honlapokat reklámozók ellen mintha mérsékelt lenne a fellépés. S nem a net cenzúráját hiányolom. De azt igen, hogy az egy adott népcsoport ellen nyíltan uszítókat hívják már be egy kis nyilatkozattételre. Hasonlóan a jachton fotózódókhoz. Ha ugyanis az utóbbiakat meg tudják találni a Facebook adatai alapján, akkor talán az előbbieket sem lenne sokkal nehezebb. Ha pedig az egyik csoportot nem képesek megtalálni, akkor alighanem a másiknak sem sok aggódni valója van. Ellenkező esetben ugyanis azt kellene feltételeznünk, hogy a rasszizmust hallgatólagosan eltűri a kormányzat, míg az Illés Zoltánoknak fizetést összedobók adóügyei roppant módon érdeklik a hatóságokat.

Ami mégis pozitívum, az az, hogy ezek szerint a NAV hamarosan nagy munkaerő-piaci felvásárlója lesz az internetes kommunikáció, képszerkesztés, illetve képanalízis szakértőinek. Az ugyanis kínos lenne, ha akár kicsinyes bosszúkhoz adna segédkezet. Akár annak alapján is, ha valakit egyszerűen „rátegelnek” egy képre a közösségi oldalon. Ha ott volt a hajón valójában, ha nem. A közvetlen képmanipulációkról már szót sem ejtve. Úgyhogy mindenki nyugodtan kezdhet akár rettegni is, hogy milyen bulik milyen képeivel hozzák kapcsolatba az ismerősök. Különösen akkor, ha esetleg kiderülne, hogy a netfigyelőket darabbérben, feljelentett profilok arányában fizetik. A megfizetett adóforintokból. Mert nincs annál jobb, ha a közösség fizet azért, hogy vekzálják a közösség tagjait. Igazi auto-szadomazo. Míg a kivételezettek bőszen köpködhetik a szotyihéjat. Akár az alattvalókon röhögve.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése