2024. január 9., kedd

A sportvilág morális null-példája

Schmitt Pál volt az a nemzeti golyóstoll, aki még a morális csúcsokat nem igazán megmászó fideszes világ számára is vállalhatatlanná vált. Csak röpke emlékeztetőként ő volt az, aki belebukott a méltatlanul, másolt dolgozattal szerzett doktorija körül kialakult botrányba. Ezzel együtt, vagy inkább ennek dacára, de talán éppen ezért, morális példaként állították ki az Operaházban.

A nemzeti indigó ugyanis megkapta a Magyar Sportújságírók Szövetségének Életműdíját. Értem, és világos, hogy volt valamikor sikeres sportoló, és a számos címzetes címét sem vették el a köztársasági hátra-szaltója alkalmából. Azonban mindezt egy olyan keretben, ami morális origó helyett nullává avatta. Márpedig a sport kapcsán azt is szokták emlegetni, hogy egyfajta tartást adva nemesíti a személyiséget. Ez különösen igaz lehetne Schmitt Pál esetében, aki mindkét olimpiai aranyát csapatban szerezte. De, mint tudjuk, ő ellenállt ennek a kísértésnek.

Így aztán világos, hogy a jövő sportolói számára a Magyar Sportújságírók Szövetségének az az üzenete, hogy a hatalom kiszolgálása mindenek feletti. Bármelyiké, bármikor, bárhogy. Elvégre a 1983 és 2010 között betöltött MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) -tisztségét cserélte le a köztársasági elnökségre, ahol hűen aláírt mindent, amit az akkor regnáló hatalom az orra alá tolt. 2012 áprilisáig, amikor is belebukott a plágium-botrányba.

Most ő lett, élete művével, a példa. A Magyar Sportújságírók Szövetségének ajánlásával, és Orbán Viktor aktuális titkárnőjének, Novák Katalinnak az átadásával. Elvégre összenő, ami összetartozik. A példaértékű magyar sportéletet fémjelzendő. Azért azt remélem, hogy a sportolók zöme magasabbra fejlődik. Esetleg a sportvilág el is határolódik ettől a bőnyál-díjas újságírói akciótól.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése