2024. május 11., szombat

Gondolatok a lenézésiparos fórumvigéceknek

A kínai elnök látogatása, noha erős a gyanúm, hogy nem elsősorban a magyarok miatt jött Európába, derekas hullámokat vert. Akár okkal is. Miközben a közösségi, de talán nem csak a közösségi médiában derekesan felvonultak a megvetés, a lenézés azon fotelhuszárai, akik megrekedtek valahol az idősíkok között. A reakciókról megy olyan, talán nem is magasan jegyzett filmek jutottak eszembe, mint amilyen a "Függetlenség napja" második része.

De menjünk sorjában, és akár vállaltan elnagyoltan is. A Kínát jellemző hatalmi berendezkedést nem kell szeretni, de ettől még van. A kínai politikát sem kell szeretni, de ezt aligha a közösségi média hazai hanagdói fogják megváltoztatni. Az adottságok sorába meg nyugodtan besorolható az a színvonala kínai technológiának, amitől a jelek szerint csokicsíkosnak látszik az amerikai alsónaci. Mely utóbbi tényező a fórumhuszárok egy részét ugyan nem érinti meg, de annál vaskosabb leszólásokat képesek ugyanezek megereszteni.

Vegyük sorra a sztereotípiák egy részét. A kínaiak mindent lopnak. Nincs önálló kínai innováció a fejlesztésekben. A kínai termékek gagyik, és alantas minőségűek. Kiegészítve olykor a gyarmatbirodalmak szlogenjeivel az elnyomottak számára. Az utóbbival azért nem nagyon érdemes foglalkozni, mert a mögötte alig megbúvó rasszizmussal minek. De ami a technológiát illeti, az egy másik kérdés. S próbáljuk is meg kettészálazni a kérdéskört. A visszafejtéses reprodukció nem kínai szabadalom. Valószínűleg azóta létezik, amióta konkurenciaharc létezik. Azt is kár lenne vitatni, hogy a kínai technológiai iparban sem volt valószínűleg ritka.

S itt jön a film. Az említett filmben megjelennek az idegen technológián alapuló eszközök. Fegyverek, védőpajzsok. Tegyük fel, hogy valami hasonló folyamat lezajlik a valóságban is. Az emberek megszerzik egy magasabb szintű technológia néhány darabját. Választhatják azt az utat, hogy szentélyt melnek neki, és odajárnak imádkozni hozzá. De választhatják azt is, hogy megpróbálják szétszadni, elemezni, megérteni, megismerni a működését, majd lemásolni. Másolás? Az. De közben baromi sokat kell tanulni. Felkell nőni a feladathoz, és a képviselt technológiai szinthez. A másoló belépési pontja tehát az adott technológia és nem a pattintott szakóca szintje. Onnan meg csak egy lépés lehet az előzés.

Kína sok mindent másolt? Valószínűleg. De tegyük fel, hogy közben tanultak is. Netán javítottak is, fejlesztettek is. Megtehették? Szerintem meg. Ha pedig a Nyugat piaci, és politikai, pánikreakcióit nézem, akkor esetleg nem csak szerintem.

Andrew_s

2024. május 1., szerda

Magyar Péter innovációja a celofán

Folyamatosan hallom, hogy roppant módon magyarázzák a "Magyar Péter"-jelenséget. Holott, szerintem, elég egyszerű a történet. Magyar Péter láthatta, mert nem titok, hogy Orbán több korábbi szólama termékeny talajra hullt. Ezeket kimazsolázta. Majd átcsomagolta.

Magyar Péter legnagyobb politikai innovációja tehát annak a bemutatása, hogy egy karakán szónok miként tudja celofánba csomagolni azt a kutyagumit, ami Orbán száján is ki szokott volt esni annak idején. A celofánra meg ráragasztott egy irizáló matricát, hogy mindenki, aki leginkább csak egy új vezérre vágyik, azt lássa, amit szeretne.

Az, hogy alapvetően nem a Fidesz támogatottsága csökken, az legfeljebb azt jelzi, hogy az ellenzéki bázis nenm kis része valójában csak másik fenékre, és nem más értékre vágyik. Miközben teljesen megfelel rendpártiság, a vezér-kultusz, és mindazok az idológiai alapvetések, amit löncsiánusok, a dogmatikus konzerv-konzervatívok kínálnak. S ami alapvetően nem több, mint a diktatúrák, a személyi kultuszok ideológiai bázisa.

Magyar Péter kínálata, akár más néven, egy olyan Fidesz, amiről a legmegkülönböztetőbb jegyként annyit tud mondani, hogy nem lopnak. Természetesen ez is valami. Azonban diktatúrákkal általában nem az a baj, hogy mennyit lop a diktátor. Az egy mellékhatás.

A személyi kultusszal, és a rákapcsolt diktatúrával, a diktatúrák korlátozó volta a probléma. Az, hogy lényegileg kiiktatja azt a szélesebb bázison "lejátszható" vezetőváltást, ami minden hordában biztosítja a progressziót. Akkor is, ha a hordát társadalomnak becézzük.

Azpnban a kutyaszar átcsomagolása, bár díszesebb külsőt nyújt, nem progresszió. Miközben az továbbra is büdös.

Andrew_s