2012. augusztus 11., szombat

Lázár a holtdíj sorai között

Forrás: http://www.wellsphere.com/

A kormányzat szemmel láthatóan fokozott felelősséget érez azért, hogy társadalom minden szegmensét átszövő hálót építsen. Eközben nem feledkezve meg arról a felelősségről sem, hogy a magánélet egyes területeibe is beavatkozzon. Ennek egyik oldala az, amivel klasszikus műveltségüket is fitogtathatják a kormányzati hangadók, és rendszerszabályozók, hiszen a dinasztikus oligarchiákról már Arisztotelész is megemlékezett. S nehéz nem ilyen tendenciákat felfedezni abban, amikor már az óvodától kezdve megkezdődhet a kormányzati szereplők kasztjának elkülönítése az istenadta néptől. De nehéz egy ilyen irányú próbálkozástól eltekinteni akkor is, amikor a nyugdíjrendszerbe való, személyre szóló, beavatkozásokra utaló előterjesztések keverednek be a hírek közé.

Ez történt legutóbb, amikor Lázár János, immár Miniszterelnökséget vezető államtitkárként kezdeményezte azt, hogy a szolgálati ideje alatt elhunyt kormányfő özvegye kapjon kiemelt támogatást. Tulajdonképpen időben, hiszen jelenleg csak Antall József özvegye részesülne ebben. Így minden ellenző hangot le lehet szerelni azzal, hogy miért sajnálják a rendszerváltó kormány vezetőjének özvegyétől azt a kis extrát. Végső soron kihasználva azt, hogy az emberek többsége sajnálja az özvegyeket, és nehezen vállal nevesített konfrontációt. Márpedig az erre alapozott manipuláció jó eséllyel keresztülverné a javaslatot akkor is, ha nem lenne kézzel vezérelt kétharmados szavazógép a törvényhozásban. Arra a kérdésre különben, hogy sajnálom-e a pénzt Antall József özvegyétől, nyilván magam sem igen tudnám azt mondani, hogy igen, sajnálom. Mert nem sajnálom. Ha Lázár János úgy érzi,, hogy kormányfőnek lenni olyan teher, mely a családnak is kiemelt juttatásra jogosít, biztos igaza van. Elvégre ő elég közel a húsos kondérhoz ahhoz, hogy ehhez rá fröccsenjen az információ. Ebben az esetben viszont érdekes beszűkítése a problémának az, ha csak azok özvegye kapna, aki hivatali ideje alatt hal meg.

Bár lehet, hogy pont ilyen felvetések okán van benne ez a szűkítés a felvetésben. Mert erre szinte kiszámítható válasz lehet, hogy: rendben, legyen mindenkié, és élethosszig. Kifogva ezzel a szelet számos vitorlából, és helyből kiterjesztve mindenkire. Arra a morbid verzióra inkább nem is utalnék, hogy Lázár János valami olyasmit tud a jelenlegi miniszterelnökről, ami miatt felé is gesztust gyakorolna a felvetéssel. Ez ugyanis szintén lehetne alapja annak, hogy miért vált hirtelen ennyire fontossá az előterjesztés megtétele. Olyan körülmények között, hogy alig pár napja az örökösödési törvények átszabására vonatkozó bejelentéseknek. Igaz nem az özvegyi nyugdíjakra vonatozó, hanem az öröklött vagyont érintő szabályozások változásának. Az özvegyi nyugdíjak kapcsán korábban folyt külön csörte. Ennek során egyrészt felmerült, még 2010-ben, hogy a Fidesz elvenné, kurtítaná az özvegyi nyugdíjat. Ám, a nyugdíjakat érintő törvény kapcsán, a Fidesz az özvegyi nyugdíjak változatlansága mellett tette le a garast. Ezen is változtatna az j előterjesztés, hiszen ezek szerint bizonyos körökben mégis változhat az özvegyek ellátása.

Jogos lehetne persze a kérdés, hogy kit érdekel az, ha a Antall Józsefné több pénzt kap az államtól? Kinek lesz ettől kevesebb? Nyilván közvetlenül kevés embert érint. Ezért nem is különösebben a forintban kifejezhető érték, vagy a személy és helyzete a lényeges. Sokkal inkább a jelzésérték az, amin talán érdemes elgondolkodni. A jelzések egyike nyilvánvaló. Pillanatnyilag immár holtában sem nyugodhat az, aki kapcsán személyre szóló törvényt hoznak a még élőkre vonatkozóan. S nem olyan eszmei jellegű, ideológiai természetű törvényt, hogy éppen aktuálisan kit ítél el, vagy éppen kit rehabilitál a hatalom. Hanem vagyonban, pénzben kifejezhető módon, és annak volumenétől függetlenül. Ha nem lex-Antallné gyanánt szemléljük az ötletet, akkor a már említett kasztépítési szándék sem túl homályos a háttérbe. Azt üzeni, hogy ha kitartasz mellettünk, akkor elbukásod esetén is gondoskodunk a családodról. Tehát holtig tarts ki, ha családodnak jót akarsz. Mert tekinthető úgy is ez az előterjesztés, mint egy személyes gesztusba csomagolt jelmezes főpróba. Amit követhet a miniszterekre, államtitkárokra, vezető kormányzati tisztségviselőkre vonatkozó kiterjesztése az ötletnek. Miközben azért az is jellemzően megjelenő momentum, hogy mindenkiben tudatosuljon a kormányzat bármit, bármikor befolyásolni képes ereje. Bár az a kérdés továbbra is érdekes lehet, hogy mindezeken túl mit tudhat Lázár János, amiért ez olyan sürgős volt?

Simay Endre István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése