2012. augusztus 12., vasárnap

A Google a Hollywood-satuban.


Az internet kapcsán már elég régóta felmerültek olyan aggályok, amelyek az internetes tartalmak szerzői jogait érinti. Különösen azoknak a tartalmaknak a kapcsán, melyek kereskedésével különben nagy cégek foglalkoznak. Legyenek azok könyvek, szoftverek, zenék, vagy filmek. Az is nyilvánvaló, hogy nem egy esetben az internet legfeljebb szélesített, gyorsította azokat a folyamatokat, melyek egyébként is meg voltak az említett tartalmaknak a jogtulajdonostól független terjesztésében. Az pedig különösen nem meglepő, ha egyfajta lövészárok-háborúhoz hasonló állapotok is kialakulnak. Ebbe, lobbi-erejükben bízva, nem egy esetben gyakorolnak nyomást egyes cégek, szervezetek az internet-szolgáltatókra. Ugyanakkor a legutóbbi akció célpontja a leggyakrabban használt keresőt célozta meg.

A Google keresési algoritmusai kapcsán legutóbb az egyik hiba kihasználásáról szóló hírek keverték meg a hazai kedélyeket. A napi használatkor azonban általában nem ezzel találkozunk, hanem azokkal a kényelmi funkciókkal, melyek gyorsan képesek egyfajta rangsorolt eredményt szolgáltatni. Nem egy esetben kijavítva a vélt gépelési hibákat is. Miközben persze lehet azon is vitát nyitni, hogy szeretjük-e ezt a súlyozott keresést, pontosabban találatmegjelenítést, vagy sem. A Hollywood-környéki film és zenegyártók úgy tűnik heves antipátiájuknak adtak hangot. Abban a tekintetben mindenképpen, hogy véleményük szerint akár ki is kellene tiltani a találati listából a szerintük illegális tartalmakat. Az azonban szinte bizonyosan állítható, hogy pusztán egy URL alapján elég nehéz lehet ilyen messzemenő következtetéseket levonni, miközben az értékelés sebességének sem szabad jelentősen lassítani a keresőmotor működését. Egyfajta köztes megoldást jelenthet, ha figyelik az egy adott web-helyre irányuló eltávolítási kérelmeket, és beveszik ezt a keresési eredmény súlyozására.

A Google, a saját híradása alapján, ezt az utóbbi utat választotta annak érdekében, hogy a média-nagyhalak is jóllakjanak, de a kisfelhasználók igényei is csak kevéssé sérüljenek. Az előbbit nyilván a média és zeneszolgáltató óriások ügyvédei fogják értékelni. Az utóbbit pedig a felhasználók milliói. Ennek a The Guardian által a Google-bejelentés nyomán született tudósítása sem mond ellent, és a HVG.hu közlése alapján hétfőtől, 2012. 08. 13.–tól, mi magunk is meggyőződhetünk a változás hatásairól. A hírek szerint a méz a madzagon a fizetős tartalmak szélesebb körének elérése lesz Amerikán kívül. A kiadók mindenesetre jól járnak. Miközben persze azt is érdemes mérlegelni, hogy a Google meddig tudja megőrizni vezető szerepét. Elvégre azért még internetes keresőből sem az egyetlen. S ahogy annak idején a Napster (http://en.wikipedia.org/wiki/Napster) körüli huzavona sem állította meg a tartalomcserét, gyanítható, hogy a szerzői jogi nyomásgyakorlásnak is van egy befogadható mértéke. Elvégre azt kár lenne vitatni, hogy a jogtalan használat nem szép dolog. De az esetleges hibás piacpolitika okozta forgalmazási veszteségeket sem lehet teljes mértékben az internetes közösségre fogni. Még akkor sem, ha bűnbaknak kéznél vannak a bevételi tervek nem-teljesülése esetén.

Simay Endre István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése