2016. július 25., hétfő

Honvédség, te csodás

Első körben a Kisalföld honlapján jelent meg a közmunkásokat katonának toborzó akcióról a híradás. Majd onnan többen átvették. Többnyire már a Honvédelmi Minisztérium által, az MTI-n keresztül terjesztett állásfoglalással együtt. Amely sokat tompít az éleken. De valahogy teljesen gömbölyűvé mégsem alakult a dolog.

Az eredeti hír szerint a közmunkásoknak minden igényfelmérés, és állapotfelmérés nélkül, valószínűleg a különben rendelkezésre álló adatbázisok megszűrése nélkül küldték ki a toborzásról szóló levelet. A megjelent részetek alapján elég ellenállhatatlan „ajánlatot” téve a megjelenésre. Amit esetleg joggal érezhettek többen úgy, hogy válogatás nélküli homokzsáktoborzás zajlik. Amilyen a kádárista korszak honvédségi gyakorlatának felelt meg. Mely kiváló katonaságban akár félszemű is erősíthette az őrszázadot. Legfeljebb nem nyomtak töltött géppisztolyt a kezébe. A töltényekkel úgyis a tiszt urak vadásztak a pletykák szerint. A rosszindulatú bakák szerint, sajnos nem egymásra. Ettől függetlenül, már akkor is adott volt a lehetőség a tovább-szolgálatra. Mármint annak, akinek pont az hiányzott, hogy a WC-t is parancsra húzza le.

A kötelező sorállomány többsége egy életre meggyűlölte a katonaságot. Ezt a rendszert visszahozni baromság lenne. Nem csak a fékevesztett közutálat miatt. Hanem azért sem, mert nem hatékony, de legalább rohadt sokba is kerül az amatőr vendégkatonák gardírozása. Bevetni meg legfeljebb a folyóba lehet. Árvíz idején. Aki azt hiszi, hogy a régi honvédségnek a homokzsáknál komolyabb szerepet szántak annak idején, az alighanem valami erős anyagtól hagyta pusztulni a realitásérzékét. Például tiszti váll-laptól, kiemelt szolgálatot ellátó elvtársi beosztástól, valamint egy megfelelő beosztásban levő apukától. Ennek alapján a kötelező közalkalmazotti toborzást akár félreértésnek, valami helyi marha túlkapásának is tekinthetnénk. Ha a HM nem állt volna neki cáfolni. Illetve, ha nem olvasnánk el a közleményét.

Abban odáig rendben is vannak a mondatok, hogy nincs kötelező sorkatonaság, meg csak szerződésesek vannak. Meg persze csak önkéntesek, meg bla és bla. Az is rendben van, hogy a Magyar Honvédség nyit mindenki felé, aki békeidőben is egy buzerplatzon akarja buzeráltatni magát. Elvégre akár a ma közmunkásai közt is lehet olyan, aki az erre vágyók hadából, eddig, csak a puszta véletlenségből nem írt alá a fegyveres testületeknél. A közlemény azonban olyasmiket is ír, hogy a honvédség „hosszú távú és biztos munkalehetőséget kínál a közfoglalkoztatotti programban dolgozók számára, míg a közmunka csak egy ideiglenes állapot”. Ami egy róka fogta csuka mondat. Mert a közmunkás-lét valóban lehet ideiglenes. Ha ezzel szemben a sereg hosszú távú munkát ígér, akkor ez csak egyféleképpen értelmezhető pozitív üzenetként. Úgy, hogy a HM szerint a ma közmunkásaiból holnap sem lesz más, mint munkanélküli. Azaz a közmunka után esélyük sincs máshol elhelyezkedni. Amit értelmezhetünk a magyar gazdaságba vetett pesszimista jövőképként is. De úgy is, hogy a szerződést alá nem írók esetében mégis csak utána nyúlnak a delikvensnek. Biztosítva, hogy kiírja magát a potenciális munkavállalók köréből.

Miközben a HM közleményében megfogalmazott cél az, a honvédség sorainak feltöltése mellett, hogy „a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő be-, illetve visszavezetése”. Ami azért is lehet furcsa, mert a fegyveres testület alapvetően nem munkaerőpiaci szereplő. Akkor sem, ha foglalkoztatnak civil állományú dolgozókat. Akik, gondolom, alkalmazottak és nem katonák. A katonai szolgálat valószínűleg ma is inkább életforma, mint munkakör. Akármi van a nem létező munkakönyvben. Ebben az esetben a munkaerőpiacra történő bevezetés kicsit visszásan, az egyenruhás munkára kötelezést jelenti. A visszavezetés pedig nehezen értelmezhető. Hacsak nem biztosítanak a leszerelőknek tuti állást. Ez viszont kicsit hajaz az előbb leírtakra: „Gyere és leszereléskor is lesz munkád, vagy ne gyere, és akkor már holnap sem lesz”.

De elfogadom: a HM pusztán az MTI-nek adott szöveget fogalmazta meg kicsit balszerencsésen a túláradó segítőkészség lámpalázában.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése